5 d - Translate

#ဆက်ရန်ရှိ
စီးပွားဖြစ် ကြက်မောက်ခြံ တည်ထောင် စိုက်ပျိုးမည် ဆိုလျှင်ကြက်မောက်သီးသည် အရည်ရွှန်း သည်။
ချိုမွှေးသော အရသာ ရှိသဖြင့် လူတိုင်းကြိုက် နှစ်သက်သည်။ ကြက်မောက်၏ မူရင်းဒေသသည် မလေးရှားနှင့် အင်ဒိုနီးရှား နိုင်ငံတို့ဖြစ်သည်။ အင်္ဂလိပ် အမည် RAMBUTAN ဖြစ်ပြီး SAPINDACEAE မျိုးရင်း၀င် ဖြစ်သည်။
ကြက်မောက်ပင်တွင် အဖိုပွင့်ပွင့် သော အဖိုပင်များ၊ (အစေ့ စိုက်ပင်များ၏ ၄၀ ရာခိုင်နှုန်းမှ ၆၀ ရာခိုင်နှုန်းသည် အဖို ပင်များဖြစ်သည်။)၊ လိင်စုံပန်းပွင့်ပြီး တချုိ့ အပင်များသည် အမပွင့်ကဲ့သို့ လုပ်ဆောင် သော အပင်များ၊ လိင်စုံပန်းပွင့်ပြီး တချို့ သောအပွင့်များသည် အမပွင့်ကဲ့သို့ လုပ် ဆောင်ပြီး၊ တချို့အပွင့်များသည် အဖိုပွင့်ကဲ့သို့ တာ၀န်ထမ်းဆောင်သည့်အပင်များ (ဤအပင်အမျိုးအစားမှာ များစွာတွေ့ရှိရ ပြီး၊ အဖိုပွင့်ရာခိုင်နှုန်း နည်းတတ်ပါ သည်။) ကြက်မောက်ကို စီးပွားဖြစ်စိုက်ပျိုး မည်ဆိုလျှင် မျိုးရွေးချယ် မှုသည် အဓိကကျသည်။
ကြက်မောက်သီးတွင် အသားအစေ့ ကပ်သည့်မျိုးနှင့် အသားအစေ့မကပ်သည့် မျိုးဟူ၍ နှစ်မျိုးခွဲကြသည်။ မြန်မာမျိုး ကန်ကလေး (၁)၊ (၂) မျိုး၊ မလေးရှားမှR3 (Reng Thug Cheng), R 134, R 160 (Khaw Tow), R 161 (Lee Long), R162 (Ong Heok)မျိုးများ၊ ထိုင်းနိုင်ငံမှ Rongrien, Seechompoo, Bang Yee Khan, See tong မျိုးများ၊ အင်ဒိုနီးရှားနိုင်ငံမှ Lebakulus, Banjai, Rapiah, Seematjaan မျိုး များ၊ ဖိလစ်ပိုင်နိုင်ငံမှ Maharlika, See-matjaan, Seejona မျိုးများနှင့် စင်ကာပူ နိုင်ငံမှ Jitlee (Dek), R-37, Ah Kow Cheng, Kim San Cheng စသည့်မျိုးများသည် အရည်အသွေးလည်းကောင်း၊ အထွက်လည်းကောင်း သဖြင့် စိုက်ပျိုးသင့်သည်။
ကြက်မောက် စီးပွားဖြစ်စိုက်ပျိုးရန် မျိုးရွေးချယ်ရာတွင် အထွက်ကောင်းခြင်း၊ အသီးအရွယ်အစားကြီးခြင်း၊ (တစ်လုံး ၃၄ ဂရမ်ထက် ပိုရမည်။)၊ အရသာချိုမွှေးခြင်း၊ အသားအစေ့တွင် ကပ်မှုနည်းခြင်း၊ ဆွဲ ဆောင်မှုအရောင်းအသွေးရှိခြင်း၊ နှစ်စဉ်ပုံ မှန်သီးဖပွင့် သည့်မျိုး ဖြစ်ခြင်း စသည့် အရည်အသွေး ကောင်းများကို အခြေခံ၍ ရွေးချယ်ရန် လိုသည်။
ကြက်မောက် ပင်သည် အများ အားဖြင့် တောင်မြောက် လတ္တီတွဒ် ၁၂ ဒီဂရီ အတွင်း စိုက်ပျိုးဖြစ်ထွန်းပြီး၊ အပူချိန် ၂၀ ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်မှ ၃၀ ဒီဂရီစင်တီဂရိတ် တွင် ပို၍ အောင်မြင်သည်။ ပင်လယ်ရေ မျက်နှာပြင်မှ မီတာ ၇၀၀ အတွင်းသည် အသင့်တော်ဆုံးဖြစ်သည်။ နှစ်စဉ် တစ်နှစ် ပတ်လုံးမိုးရွာသွန်းမှုညီညာပြီး မိုးရေချိန် ၂,၀၀၀ မီလီမီတာမှ ၅,၀၀၀ မီလီမီတာရှိရန် လိုအပ်ပါသည်။
မိုးမရွာသောလများတွင် ရေသွင်းပေးရန် လိုအပ်ပါသည်။ အပူချိန် ၁၀ ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်နိမ့်လျှင် အပင်ကြီးထွားမှု ထိခိုက်စေပြီး အပူ ချိန် ၄၀ ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်ထက်မြင့်ပါက အပင်ကြီးထွားမှု ရပ်တံ့စေသည်။ ပန်းဖူး ဖြစ်ပေါ်စေရန်အတွက် ခြောက်သွေ့သောကာလ အနည်းဆုံးတစ်လခန့် လိုအပ်သည်။
ကြက်မောက်ပင်သည် မြေမျိုးအစား အမျိုးမျိုးတွင် စိုက်ပျိုးနိုင်သော်လည်း သစ် ဆွေးဓာတ်ကြယ်ဝြပီး ရေစိမ့်အား ကောင်းသည့်သဲနှုန်းမြေတွင် အပင်ကြီးထွားမှုနှင့် သီးထွက်ကောင်းစေသည်။ ဓာတ်မြေသြဇာ နှင့် သဘာဝမြေသြဇာ ထည့်ပေးနိုင်ပါက ဂဝံမြေနီတွင်လည်း စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ ဏံ ၄ ဒသမ ၅ မှ ၆ ဒသမ ၅ သင့်တော်ပြီး၊ သံ ဓာတ်နှင့် သွပ်ဓာတ်ချို့တဲ့မှု ဖြစ်ပါက ရေစီးဆင်းစိမ့်၀င်မှုကောင်းအောင် ပြုပြင်ပေးရန် လိုသည်။ မြေအောက်ရေ၏ ရေမျက်နှာပြင် အမြင့်သည် မြေမျက်နှာပြင် သုံးမီတာမှ လေးမီတာထက် မနည်းသင့်ပေ။
ကြက်မောက်စိုက်ခင်း ထူထောင်ရန် အတွက် ပျိုးပင်ရရှိသည် အဓိကဖြစ်သည်။ ပျိုးပင်ပွားရာတွင် ဒိုင်းပုံအဖူးဆက်ခြင်း၊ လေးဒေါင့်ကွက် အဖူးမြှုပ်ခြင်း၊ Forkert Budding နည်းဖြင့် အဖူးမြှုပ်ခြင်း၊ အကိုင်းဆက်ခြင်း၊ မြေထုပ်စည်းခြင်းနည်းများဖြင့် ပျိုးပင် ထုတ်လုပ်နိုင်သည်။ (ကြက်မောက် ပျိုးပင်ထုတ်လုပ်နည်း အသေးစိတ်ကို ဖော်ပြပြီး ဖြစ်ပါသည်။)
ကြပ်မောက်စိုက်ပျိုးမည့် စိုက်ခင်းမြေ နေရာအား မြေယာရှင်းလင်းခြင်း၊ မီးရှို့ခြင်း၊ စိုက်ခင်းများ ပနက်ရိုက်ခြင်း၊ စိုက်ကျင်း များတူးခြင်း၊ ကျင်းစာကြေးခြင်း၊ ရေရရှိရေး လုပ်ငန်းများ ဆောင်ရွက်ခြင်း လုပ်ငန်းများ ကို ဦးစွာမ တည်ဆောင်ရွက်ရန် လိုပါသည်။
ကြက်မောက်စိုက်ပျိုးရန် တန်းကြား ၁၂ ပေ၊ ပင်ကြား ၁၂ ပေ၊ စတုရန်းပုံ စိုက် ပျိုးရေးစနစ်သည် အသုံးများသည်။ အပင် ၃၀၀ကျော်ခန့် ၀င်ဆန့်သည်။ တချို့သော နိုင်ငံများတွင် စတုရန်းပုံအလယ်တွင် တစ် ပင်စိုက်စနစ် အသုံးပြုကြသည်။ ငါးပွင့် ဆိုင် စနစ်ဖြစ်သည်။ အလယ်တွင် စိုက်ခဲ့သော အပင်ကို အသီးများနှစ်စဉ်ယူပြီးလျှင် ရှစ်နှစ် ၁၀ နှစ်သက်ရလျှင် ခုတ်ပစ်သည်။
Rongrien, R-9, R-၁၅၆ ကဲ့သို့ အပင်ကြီး မျိုးများဆိုလျှင် ပင်ကြားတန်းကြား အကွာ အဝေးကို အကျယ်ယူစိုက်ပျိုးကြသည်။ စိုက်ကျင်းကို မိုးမကျမီ ဧပြီလတွင် အကျယ် သုံးပေပတ်လည်၊ အနက် သုံးပေ တူးပြီး၊ တူး၍ရရှိသော အပေါ်ယံ ခြောက် လက်မရှိ မြေစာများကို ညာဘက်တွင် ပုံ ထားရပါမည်။ အောက်မြေစာများကို ဘယ် ဘက်တွင် ပုံရပါမည်။ စိုက်ကျင်းထဲသို့ မြက်ခြောက်၊ကောက်ရိုး၊ သစ်ရွက်ခြောက် များထည့်၍ မီးရှို့ပြီး၊ မြေသင်းသပ်ပေးရန် လိုအပ်သည်။ နောက် ကောင်းစွာ ဆွေးမြေ့ နေသော မြေဆွေး၊ သစ်ဆွေးမြေ နှစ်ဆကို အပေါ်ယံ ခြောက်လက်မရှိသော မြေတစ်ဆ တို့ကို သမအောင်ရောမွှေပေးရန် လိုပါသည်။
ဂျစ်ပဆန်ကျောက်မှုန့် နို့ဆီတစ်ဘူး၊ N:P:K (၁၅း ၁၅း ၁၅) ဓာတ်မြေသြဇာ နိုဆီဘူး တစ်ဘူးခွဲ၊ မြေအောင်း ပိုးသတ်ဆေး စတီးဇွန်း တစ်ဇွန်းတို့ကို ရောစပ်၍ မြေဆွေးနှင့် ရောပြီး ကောင်းစွာသမအောင် ရောမွှေ ပေးပါ။ ရောပြီးသော မြေဆွေး ဓာတ်မြေသြဇာ အရောမြေကို ကျင်းအောက်ခြေမှတူး ၍ရသော (ကျင်းဘယ်ဘက်တွင် ပုံထား သော) မြေနှင့် ၃း၁ အဆဖြင့် ရော၍ သမ အောင် မွှေပြီး စိုက်ကျင်းထဲသို့ ထည့်ပေးရ မည်။ မြေမဟာစေရန် ခြေဖြင့် ဖွဖွနင်း သိပ်ပေးရန် လိုပါသည်။

#ဆက်ရန်ရှိ

image

***#မျှစ်ရခိုင်ချက်***

မျှစ်ကို အစိပ် ရှည်ရှည်လေးစိပ် ရေစိမ်ထားပါ..
ငရုတ်သီးစိမ်း မိမိစားနိုင်သလောက်ကိုကျက်အောင်ပြုတ်

ငပိစိမ်းစား အနည်းငယ် ကြက်သွန်နီ နနွင်း ဆား ဟင်းချိုမှုန့် တို့ပါရောထောင်း

ရေစိမ်ထားတဲ့မျစ်တွေဆယ်ပြီး ရောနယ် ဆီထည့် ပါ မျှစ်မြုပ်လုနီးပါးရေထည့် ပြီးအဖုံးအုပ်ချက်ပါ

ရေခမ်းခါနီးရင် အရသာ မြည်းပါ လိုအပ်ရင် အရသာထပ်ဖြည့်ပေးပြီး ချလို့ရပါပြီရှင်..

image

"#ရှူးရှဲမျှစ်သုပ်ထောင်းထိုင်းစတိုင်

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

မျှစ်ချိုနု ပြုတ်ပြီးသား..ပါးပါးလှီးထား
ခရမ်းချဉ်သီး....ပါးပါးလှီးထား
ခရမ်းဂျွတ်သီး..မထူမပါးလှီးထား
ပဲသီး..လက်တစ်ဆစ်သာသာချိုးထား
ပုဇွန်ခြောက်မှုန့်
ပုဇွန်ဆိတ် လှော်ထား
ပြောင်းဖူးပြုတ်...ခြွေထား
မြေပဲပြုတ်...အခွံခွာထား
မြေပဲလှော်
ငပိထောင်း သို့မဟုတ် ကင်ထားသောငပိ
ထန်းလျက်ခဲ
သကြား
ကင်းမွန်ငံပြာရည်
ငရုပ်သီးစိမ်း
ကြက်သွန်ဖြူ

ပထမဦးစွာ ဇောက်နက်နက်ငရုပ်ဆုံထဲသို့
ထန်းလျက်ခဲ
မြေပဲလှော်
ငရုပ်စိမ်း
ကြက်သွန်ဖြူ..ထည့်ကာခွဲခြမ်းထောင်းပါ

နောက်
ငပိထောင်း
သကြား
ငံပြာရည်
ပုဇွန်ခြောက်မှုန့်
ပုဇွန်ဆိတ်လှော်တို့ထည့်ကာ
သံပုရာရည်ညှစ်..အခွံပါထည့်ကာ
ဖွဖွထောင်းပါ

ထို့နောက်
လှီးထားသော ခရမ်းချဉ်သီး ခရမ်းဂျွတ်သီး မျှစ်
ပဲသီးတို့ထည့်ကာရောမွှေပြီး
မြေပဲပြုတ် နှင့်ပြောင်းဖူးပြုတ်ပါထည့်မွှေပါ
ဖွဖွလေး တစ်ချက်နှစ်ချက်ထောင်းပေးပါ
အရသာ ခဉြျငံစပျမိမိနှဈသကျသလိုခြိနျဆထညျ့ပွိီး
ပင်စိမ်းရွက်ဖြင့်အလှဆင်ကာ အသင့်စားသုံးနိုင်ပါသည်။

image

ပုဇွန်ချဉ်ပေါင်ကြော်ကြိုက်တဲ့သူများ..ရှိလားမသိ..😊😊

ပုဇွချဉ်ပေါင်ကြော်နည်းလေး မျှဝေပေးချင်ပါတယ်ရှင်

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ချဉ်ပေါင်ရွက်..၅စည်း .ခြွေပြီးသား..၂၀သားခန့်
မျှစ်ပြုတ်...ခြစ်ပြီးသား...၂၀သား
မျှင်းငါးပိ.. .၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ.. ၁၀သား
ကြက်သွန်ဖြူ...၅ကျပ်သား
မြေပဲဆီ...၃၀သား
ငရုပ်ပု...၅ကျပ်သား
ငရုပ်သီးစိမ်း...၁၅တောင့်ခန့်
ပုဇွန်..၂၀သား
ဆား..ထမင်းစား ဇွန်းဝက်
နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်
ဟင်းခတ် ကြက်သားမှူန့်..ကြိုက်ပါက လက်ဖက်ဇွန်း၁ဇွန်းခန့်ထည့်နိုင်ပါတယ်ရှင်။

ပုဇွချဉ်ပေါင်ကြော်နည်း
============
ကျွန်မကတော့ ချဉ်ပေါင်နဲ့မျှစ်ကိုဆတူထည့်ပါတယ်ရှင်။
ပထမဦစွာ ချဉ်ပေါင်ရွက်နှင့်မျှစ်တို့ကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ရေနွေးဆူအောင်တည်၍ပြုတ်ပါ..ချဉ်ပေါင်ရွက်များ နွမ်းလာပါက ဇကာဖြင့်စစ်ထားပါ။

ငရုပ်ပုကို အစေ့ဖယ်၍ ရေနွေးဖြင့် ပွလာအောင်စိမ်ထားပါ ပြီးပါက ကြက်သွန်နီ့်၁၀သားနှင့် ကြက်သွန်ဖြူ ၂ကျပ်ခွဲသားတိုနှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ကြော်မည့် ဒယ်အိုးထဲ ဆီထည့်ပါ
ဆီပူလာပါက ထောင်းထားသော ငရုပ်အနှစ်များ ဆီသတ်ပါ နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ပါ..ပုဇွန်ထည့်ပါ
မျှင်းငါးပိ နှင့်ဆား..ဟင်းခတ်မှူန့် တို့ထည့်ပါ။
မွှေးနေအောင်ဆီသတ်ပြီး ငရုပ်သီး စိမ်းနှင့်ကျန် ကြက်သွန်ဖြူ ၂ကျပ်ခွဲသားကို ခပ်ပါးပါးလှီး၍ထည့်ပါ။ပြီးပါက
ပြုတ်ထားသော ချဉ်ပေါင်ရွက် နှင့်မျှစ်များထည့်၍
သမအောင် ရေ စစ်သည်ထိကြော်ပေးပါ။

မီနစ်၂၀လောက်မီအေးအေးနဲ့ကြော်ပြီး
ရေခန်း ဆီပြန်လာပြီးဆိုရင်တော့ မီးပိတ်
အအေးခံပြီးသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။
ရေ လုံးဝထည့်စရာမလိုပါဘူးနော်။

image
5 d - Translate

Ex တွေဆီက ဆက်သွယ်လာမလား❓

image
5 d - Translate

Ex တွေဆီက ဆက်သွယ်လာမလား❓

image
5 d - Translate

Ex တွေဆီက ဆက်သွယ်လာမလား❓

image
5 d - Translate

Ex တွေဆီက ဆက်သွယ်လာမလား❓

image
5 d - Translate

Ex တွေဆီက ဆက်သွယ်လာမလား❓

image
5 d - Translate

Ex တွေဆီက ဆက်သွယ်လာမလား❓

image
image
image
image
image