Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ထိုင်းစတိုင် တုန်ယမ်းဟင်းချို ချက်သောက်ကြမယ်
တုန်ယမ်းဟင်းချိုမှာ အဓိကအားဖြင့် ပုံစံနှစ်မျိုးနှစ်စားကွဲပြားပါတယ်။ ပထမတစ်မျိုးက တုန်ယမ်းနမ့်စိုင် (tom yum nam sai – ต้มยำกุ้งน้ำใส)) လို့ခေါ်ပါတယ်။ ပုစွန်နဲ့ချက်တဲ့ တုန်ယမ်းအရည်ကြည်ပါ။ ဒုတိယတစ်မျိုးကတော့
တုန်ယမ်းနမ့်ခွန်း (tom yum nam khon – ต้มยำกุ้งน้ำข้น) လို့ခေါ်ပြီး နို့စိမ်းနဲ့ချက်တဲ့ တုန်ယမ်းနို့စိမ်း အရည်နောက်ဖြစ်ပါတယ်။ ခုလို မိုးရာသီနဲ့ လိုက်ဖက်တဲ့ တုန်ယမ်းနမ့်စိုင်ကို အိမ်မှာ လွယ်လွယ်ကူကူ ချက်သောက်နိုင်ဖို့ ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့- ရေ ၊ စပါးလင် ၂ ပင် ၊ ပဒဲကော ၊ ရှောက်ရွက် ၁၀ ရွက် ၊ ငရုတ်သီးစိမ်း ၁၀ တောင့် ၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မွှာ ၊ ပုစွန်အကောင်ကြီး ၁၅ ကျပ်သား ၊ မှို ၊ခရမ်းချဉ်သီး ၂ လုံး ၊ ကြက်သွန်နီ ၂လုံး ၊ သကြား ၊ ငါးငံပြာရည် ၊ သံပုရာသီး ၃ လုံး နဲ့ နံနံပင်တို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။
ပြုလုပ်နည်းအဆင့်ဆင့်ကိုပြောပြပါမယ်။
၁။ အိုးထဲမှာရေကိုဆူအောင်တည်ပါ။ စပါးလင်ကို ဓားနဲ့ တစ်ပြားရိုက်ပြီး ၁ လက်မအရွယ် အချောင်းလေးတွေ ဖြစ်အောင် ထောင့်ဖြတ်လှီးပါ။ ပဒဲကော လက်မတစ်ဆစ်အရွယ်ကို ပါးပါးလှီးထားပါ။ရှောက်ရွက်တွေကို လက်နဲဖဲ့ထားပါ။ ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံနွှာထားပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ညှာတံချွေပြီး ထက်ခြမ်းခွဲကာ ဓားနဲ့ တစ်ပြား ရိုက်ထားပါ။
၂။ ရေနွေးဆူတဲ့အခါ စပါးလင် ၊ ပဒဲကော ၊ ရှောက်ရွက် ၊ကြက်သွန်ဖြူ ၊ ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ကို ထည့်ပြုတ်ပါ။
၃။ ပုစွန်ကို အမြီးချန်ပြီး အခွံနွှာကာ ရေဆေး သန့်စင်ထားပါ။ အပေါ်က ဟင်းခတ်အမွှေးရွက်တွေ ပြုတ်ထားတဲ့ အိုးထဲမှာ ထည့်ပြုတ်ပါ။ ၁၀ မိနစ်လောက်ကြာတဲ့အခါ မီးအပူရှိန်လျှော့ပြီး ရေဆေးသန့်စင်ပြီးသား မှို ထည့်ပါ။
၄။ ခရမ်းချဉ်သီး နဲ့ ကြက်သွန်နီ ကို လေးစိပ်စိပ်ပြီးထည့်ပါ။ ပုစွန်နဲ့ချက်တဲ့အခါ ဟင်းရည်အိုးအပေါ်မှာ အမြှုပ်လေးတွေ ဝေ့လာတတ်ပါတယ်။ အမြှုပ်တွေကို ဖယ်ထုတ်ပစ်ပြီး ဟင်းရည် ကို ၃ မိနစ်လောက်တည်ထားရပါမယ်။
၅။ ငါးငံပြာရည်နဲ့ သကြားကို လိုသလောက် ထည့်ပြီး မှို နဲ့ ကြက်သွန်နီ နူးသလောက်အနေအထားဖြစ်တဲ့အခါ မီးအပူရှိန်ရပ်လို့ရပါပြီ။
၆။ သံပုရာသီးကို အရည်ညှစ်ပြီး သံပုရာရည်ကို တုန်ယမ်းဟင်းချိုထဲ လိုသလောက် ထည့်ပါ။ အချဉ်ကြိုက်ရင် သံပုရာရည် များများ ထည့်လို့ရပါတယ်။ နောက်ဆုံးမှာ အပေါ်ကနံနံပင်လေးအုပ်လိုက်ရင် ရနံ့မွှေးပြီး အရသာရှယ်ကောင်းတဲ့ တုန်ယမ်းဟင်းချိုကို ရပါပြီ။
ဆောက်လုပ်ချိန် ၁၄၄ နှစ် ကြာပြီးနောက် အဆုံးသတ်တော့မည့် ဘာစီလိုနာက နာမည်ကြီး ကက်သလစ်ဘုရားကျောင်း
==========
-စပိန်နိုင်ငံ ဘာစီလိုနာမြို့က နာမည်ကျော် Sagrada Familia ကက်သလစ်ခရစ်ယာန်ဘုရားကျောင်း ဆောက်လုပ်မှုဟာ ၂၀၂၆ ခုနှစ်မှာ ပြီးဆုံးမယ်လို့ အာဏာပိုင်တွေက အတည်ပြု ပြောကြားလိုက်ပါတယ်။
၁၈၈၂ ခုနှစ်က စတင်တည်ဆောက်ခဲ့တဲ့ အဲဒီဘုရားကျောင်းကို ကာ့တ်လန်ဗိသုကာပညာရှင် အန်တိုနီ ဂေါင်ဒီက ဒီဇိုင်ဆွဲပေးခဲ့တာပါ။
ခရစ်တော်၊ မယ်တော်မေရီ၊ တမန်တော် ၁၂ ပါး၊ ခရစ်၀င်ကျမ်းရေးသူ ၄ ဦး စတဲ့ သမ္မာကျမ်းစာပါ ပုဂ္ဂိုလ် ၁၈ ဦးကို အထိမ်းအမှတ်ပြုတဲ့ ကြောင်လိမ်တာ၀ါ ၁၈ ခု တည်ဆောက်ဖို့ ဒီဇိုင်းမှာ ပါ၀င်ပါတယ်။
လက်ရှိ ဆောက်လုပ်မှု နောက်ဆုံးပိုင်းမှာ ၀တ်ပြုခန်းမဆောင်ကို ၂၀၂၅ ခုနှစ်မှာ အဆုံးသတ်နိုင်မှာဖြစ်ပြီး ခရစ်တော်ကို အထိမ်းအမှတ်ပြုတဲ့ မျှော်စင်က ၂၀၂၆ ခုနှစ်မှာ ပြီးစီးမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒီမျှော်စင်ဟာ ၅၆၆ ပေမြင့်မှာဖြစ်ပြီး အဲဒီမှာပါ၀င်မယ့် လက်၀ါးကပ်တိုင်က ၆၅ ပေ မြင့်မှာဖြစ်ပါတယ်။ ဒီမျှော်စင်ပြီးသွားရင် ဂျာမနီက Ulm Minster ဘုရားကျောင်းကိုကျော်ပြီး ကမ္ဘာ့ အမြင့်ဆုံးဘုရားကျောင်းအဖြစ် မှတ်တမ်း၀င်မှာ ဖြစ်ပါတယ်။
နှစ် ၁၄၀ ကျော်
—------------
ဗိသုကာပညာရှင် ဂေါင်ဒီကွယ်လွန်ချိန် ၁၉၂၆ ခုနှစ်မှာ Sagrada Familia ဘုရားကျောင်း ဆောက်လုပ်မှု ၁၅ ရာခိုင်နှုန်းလောက်သာ ပြီးစီးခဲ့ပါတယ်။
အဲဒီနောက် ဆောက်လုပ်မှု နှေးကွေးခဲ့ပြီး စပိန်ပြည်တွင်းစစ်ဖြစ်တဲ့ ၁၉၃၀ ပြည့်နှစ်တွေမှာ ရပ်ဆိုင်းခဲ့ပါတယ်။ စစ်အတွင်း ဘုရားကျောင်းထဲက ဂေါင်ဒီရဲ့ အုတ်ဂူ ဖျက်ဆီးခံခဲ့ရပြီး သူ့ရဲ့ ဒီဇိုင်းတွေ၊ မော်ဒယ်ပုံကြမ်းတွေလည်း ပျောက်ဆုံးခဲ့ပါတယ်။
နောက်ပိုင်းမှာ မူရင်းဒီဇိုင်းကို မှီငြမ်းပြီး ပြန်လည်ဆောက်လုပ်ခဲ့ရတာဖြစ်ပါတယ်။ ၁၉၈၄ ခုနှစ်မှာ Sagrada Familia ဘုရားကျောင်းကို ကမ္ဘာ့အမွေအနှစ်အဖြစ် ယူနက်စကိုက သတ်မှတ်ခဲ့ပြီး၊ ၂၀၁၀ ခုနှစ်မှာ ပုပ်ရဟန်းမင်းကြီး ဘန်နီဒစ်က ၀တ်ပြုခွင့်ပြုခဲ့ပါတယ်။
Sagrada Familia ဘုရားကျောင်း ဆောက်လုပ်ခွင့်ပါမစ် မတင်ခဲ့တာကို ၁၃၇ နှစ်ကြာ ၂၀၁၆ ခုနှစ်မှ ဘာစီလိုနာအာဏာပိုင်တွေ သိရှိခဲ့ပြီး ၂၀၁၉ ခုနှစ်မှာတော့ ဆောက်လုပ်ခွင့်ပါမစ် ထုတ်ပေးခဲ့ပါတယ်။
Ref: CNN