1 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

ပသျူးထမင်းကြော် (၃ ပွဲစာ အတွက်)

အိစံ မြန်မာနိုင်ငံပြန်တော့ စားခဲ့တဲ့ထဲက အရမ်းကြိုက်တဲ့ထမင်းကြော်လေးပါ။ ပူပူစပ်စပ်မွှေးမွှေးလေးနဲ့အရမ်းကိုစားကောင်းပါတယ်။ တချို့ဆိုင်တွေက ပသျူးထမင်းကြော်ကို ခြောက်ခြောက်လေးကြော်တယ်။ တချို့ဆိုင်တွေကတော့ ကော်ရည်လေးနည်းနည်းထည့်ထားပြီး စီးစီးလေး ကြော်ထားတယ်။ အိစံက ကော်ရည်နည်းနည်းထည့်ထားတဲ့ အ၇မ်းမခြောက်ပဲ စီးစီးလေးကို ပိုကြိုက်လို့အဲ့ဒီနည်းကို လုပ်ထားပါတယ်။ စီးတာ မကြိုက်ရင်တော့ ကော်ရည်မထည့်ပဲကြော်ပါ။

ပါ၀င်သောပစ္စည်းများ
၁။ ပေါင်းအိုးထဲမှ ဆန်ချိန်ခွက် ဖြင့် ၂ ခွက်ချက်ထားသော ထမင်း
၂။ တောက်တောက်ဆင်းထားသော ကြက်သား/၀က်သား ( သို့)ပုဇွန် - ၁၅ ကျပ်သား (အသားကိုအတုံးလေးတွေနဲ့ကြိုက်ရင် တုံးထားပါ။)
၃။ ကွကျဥ - ၃ လုံး
၄။ ပင်စိမ်း - ၄ ပင်မှ အရွက်
၅။ ငရုတ်သီးစိမ်း - ၁၀ တောင့် (အစပ်ကြိုက်လျှင် ပိုထည့်ပါ။)
၆။ ကြက်သွန်ဖြူ - ၂ တက်
၇။ ခရုဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
၈။ ငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွနး ၁ ဇွန်း
၉။ ကြက်သားမှုန့်- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
၁၀။ သကြား (သို့) အချိုမှုန့်- လက်ဖက်ရည်ဇွန် ၁ ဇွန်း
၁၁။ဗင်နီဂါ (vinegar) (ရှာလကာရည်) - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
၁၂။ မုန်လာဥနီ - ၂ ဥ
၁၃။ ဘိုစားပဲသီးတောင့် - လက်တဆုပ်စာ
၁၄။ ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၈ ဇွန်း
၁၅။ ကော်မှုန့် -ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
၁၆။ ငရုတ်ကောင်း - အနည်းငယ်

ပြုလုပ်နည်း
၁။ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ပင်စိမ်းအရွက်များကို တောက်တောက်ဆင်းထားပါ။ (သို့) ညက်နေအောင်ထောင်းထားပါ။(အိစံကတော့ ညက်ညက်ထောင်းထားကို ပိုကြိုက်ပါတယ်။ငရုတ်သီးအဖတ်လိုက်မဝါးမိတော့ပဲ ထမင်းကြော်တခုလုံးမျှမျှတတပူစပ်နေတာပိုကြိုက်လို့ ပါ။) ကြက်ဥကို ဆားအနည်းငယ်ထည့်ရ်ျ ခလောက်ထားပါ။ မုန်လာဥနီနှင့် ပဲသီးတောင့်ကို အတုံးလေးတွေလှီးထားပါ။
၂။ ထမင်းကို ခရုဆီ၊ငံပြာရည်၊ကြက်သားမှုန့်၊ သကြား၊ ဗင်နီဂါတို့ဖြင့်နယ်ထားပါ။
၃။ ကြော်မည့် ဒယ်အိုးထဲတွင် ဆီ ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း ကိုထည့်ရ်ျ ကြက်ဥကို မွှေကြော်ပါ။ ထို့နောက် ကြက်ဥကို ပန်းကန်တခုထဲထည့်ထားပါ။
၄။ ကြက်ဥကြော်ထားသော အိုးထဲကို ကျန်သောဆီ ထပ်ထည့်ပြီး ဆီပူလာလျှင် ကြက်သွန်ဖြူ၊ငရုတ်သီးစိမ်း၊ပင်စိမ်းအရွက်များကို ဆီသတ်ပါ။ ထို့နောက် အသားကို ထည့် ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ နှင့် သကြားလက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ၀က်တို့ကိုထည့်ရ်ျ လုံးပါ။
၅။ အသားများ ကျက်ခါနီးတွင် အတုံးလေးတွေလှီးထားသော မုန်လာဥနီနှင့် ပဲသီးတောင့်ကို ထည့်ကြော်ပါ။ (ရေထည့်စ၇ာမလိုပါ။ အ၇မ်းကပ်လျှင် ရေအနည်းငယ်ပဲထည့်ပါ။)
၆။ ၅ မိနစ်လောက် အသီးအနှံ ကြော်ပြီးလျှင် ထမင်းကို ထည့်ကြော်ပါ။ ကြော်ထားသောကြက်ဥကိုထည့်ပါ။ ထမင်းကြော်ရခါနီးတွင် ကော်မှုန့်ကိုရေ ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်းနှင့် ဖျော်ပြီး ထမင်းပေါ်ဆမ်းရ်ျ ၂ မိနစ်ခန့်ထပ်ကြော်ပါ။ ငရုတ်ကောင်းအပေါ်ကဖြူး ပြီးမွှေပါ။
၇။ ထို့နောက် မီးဖိုပေါ်မှ ချရ်ျ ပူပူစပ်စပ်မွှေးမွှေးလေး ပသျူးထမင်းကြော်ကိုသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

image