၆ ။ ကိုယ်ခံအားစနစ်တိုးတက်ကောင်းမွန်စေခြင်း ။ ရုံးပတီသီးမှာပါတဲ့ ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေကfree radicalတွေကို တိုက်ထုတ်ရာမှာတော်တော့်ကို အထောက်အကူပြုပါတယ်။ ရုံးပတီသီးမှာ ဗီတာမင် စီ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ခုခံစွမ်းကိုတိုးတက်စေနိုင်ပါတယ်။ ဗီတာမင် စီက ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုသွေးဖြူဥဆဲလ်တွေကို ထုတ်လွှတ်ပေးဖို့ လှုံ့ဆော်ပေးပြီး ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုကောင်းမွန်စေနိုင်ပါတယ်။
၇ ။ သွေးပေါင်ချိန်ကိုကျဆင်းစေနိုင်ခြင်း ။ ရုံးပတီသီးမှာ လူ့ကျန်းမာရေးအတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ပိုတက်ဆီယမ် အပါအဝင် ခန္ဓာအတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ဗီတာမင်နဲ့ သတ္တုဓါတ်တွေကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။ ပိုတက်ဆီယမ်က ခန္ဓာကိုယ်တွင်းက ဆိုဒီယမ်ပမာဏကို ထိန်းညှိပေးတာကြောင့်ကိုယ်တွင်းအရည် ဓါတ်ကို ဟန်ချက်ညီအောင်ထိန်းညှိပေးရာမှာ အရေးပါလှပါတယ်။ ပိုတက်ဆီယမ်ကသွေးလွှတ်ကြောတွေနဲ့ သွေးပြန်ကြောတွေကိုပြေလျော့စေနိုင်တာကြောင့်သွေးဖိအားကို ကျဆင်းစေနိုင်ပါတယ်။ နှလုံးသွေး ကြောစနစ်ကို တင်းအားလျော့ကျစေနိုင်ပါတယ်။သွေးကြောတွေထဲမှာသွေးခဲပိတ်ဆို့နိုင်ခြေကိုလည်း လျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
၈ ။ အသည်းရောဂါတွေကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ခြင်း ။ အသည်းက ခန္ဓာကိုယ်တွင်းက အဆိပ် အတောက်ကိုပြေစေနိုင်တဲ့ အင်္ဂါအစိတ်အပိုင်းဖြစ်ပါတယ်။ ရုံးပတီသီးက အသည်းကိုရောဂါတွေ မဝင်အောင်ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။လေ့လာမှုတစ်ရပ်မှာ ရုံးပတီသီးက ဓါတုပစ္စည်းတွေကြောင့် အသည်းအဆိပ်သင့်တာတွေကိုလျော့ပါးသက် သာစေနိုင်တယ်လို့တွေ့ရှိခဲ့ရပါတယ်။ နေ့စဉ်စားသုံးတဲ့ အစားအသောက်တွေထဲမှာ ရုံးပတီသီးကို ထည့်သွင်းစားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် free radicals တွေကြောင့် သည်းရောဂါဖြစ်ပေါ်ခ့စားရမှုကိုလျှော့ချပေးမှာဖြစ်ပါတယ်။ ရုံးပတီသီးက free radicals တွေကို တိုက်ထုတ်ပေးပြီး အသည်းရဲ့ ဆဲလ်အမြှေးပါးတွေကိုလည်း ကျန်းမာအောင် ထိန်းညှိပေးပါတယ်။
၉ ။ အာရုံကြောထိခိုက်ပျက်စီးမှု ဖြစ်နိုင်ခြေတွေကို လျော့ပါးသက်သာစေနိုင်ခြင်း ။ ရုံးပတီသီးက အယ်လ်ဇိုင်းမားရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေတွေကိုလျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။ oxidative stressတွေကြောင့်ဖြစ်တဲ့ အာရုံ ကြောဆိုင်ရာရောဂါတွေမဖြစ်ပေါ်အောင်လည်းကာကွယ်ပေးပါတယ်။နေ့စဉ်စားသုံးတဲ့ အစားအသောက်တွေထဲမှာ ရုံးပတီသီးကို ထည့်သွင်းစားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် အာရုံကြောဆိုင်ရာရောဂါတွေဖြစ်ပေါ်ခံစားရမှုကနေ ကာကွယ်ပေးနိုင်မှာဖြစ်ပါတယ်။
၁၀။ ရင်သားကင်ဆာဆဲလ်တွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်ခြင်း ။ ရုံးပတီသီးမှာပါတဲ့ lectin isolated ကရင်သားကင်ဆာဆဲလ်တွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။ လို့လေ့လာမှုတစ်ရပ်အရသိရပါတယ်။ ရင်သားကင်ဆာအကျိတ်ဆဲလ်တွေရဲ့ကြီးထွားမှုကို ၆၃ ရာခိုင် နှုန်းအထိလျော့ချပေးနိုင် ပါတယ်။
အမျိုးသမီး ၈ ဦးမှာ ၁ ဦးက ရင်သားကင်ဆာရောဂါကို ခံစားကြရပါတယ်။နေ့စဉ်စားသုံးမယ့် အစားအသောက်တွေထဲမှာ ရုံးပတီသီးကို ထည့် သွင်းစားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် ရင်သားကင်ဆာ ခံစားရနိုင်ခြေကို သိသိသာသာလျော့ကျစေ နိုင်မှာဖြစ်ပါတယ်။
၁၁။ ပန်းနာရင်ကျပ်ရောဂါကို သက်သာစေနိုင်ခြင်း ။ ရုံးပတီသီးက ပန်းနာရင်ကျပ်ဝေဒနာသည်တွေအတွက်လည်း အကျိုးပြုပါတယ်။ ဘာကြောင့်လဲဆိုတာကို တိတိကျကျ မသိရသေးပေမယ့် ရုံးပတီသီးမှာ ဗီတာမင် စီ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်မှုက အသက်ရှုလမ်း ကြောင်းအတွက် အထောက် အကူပြုတာဖြစ်တယ်၊လို့သိရပါတယ်။
သတိပြုရမယ့်အချက်များ
ရုံးပတီသီးစားမယ်ဆိုရင် သတိထားရမယ့်အချက်တစ်ချက်က ရုံးပတီးသီးမှာ oxalate ပမာဏများစွာပါဝင်တယ်ဆိုတာပဲဖြစ်ပါတယ်။ oxalate က သည်းခြေကျောက်တည်တာနဲ့ကျောက်ကပ်ကျောက် တည်တဲ့ ဝေဒနာခံစားနေရသူတွေမှာ ကျောက်တွေကို ကြီးလာစေပြီးရောဂါအခြေအနေကိုတိုးစေနိုင်ပါတယ်။ ရုံးပတီသီးကို ကြော်စားတာက ကိုလက်စထရော ပမာဏကိုတိုးစေနိုင်တာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုလက်စထရောပမာဏကို ထိန်းညှိချင်တယ်ဆိုရင် ရုံးပတီသီးကို မကြော်စားမိဖို့တော့ သတိထားရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
