သကြားနဲ့ ကျန်းမာရေး
တစ်ခုခုစားရင် ချိုမှကြိုက်တယ်ဆိုပြီး အချိုတွေချည်းလှိမ့်စားမနေပါနဲ့။ သကြားဓါတ်က လိုအပ်တယ်ဆိုပေမယ့် များလာရင်တော့ ခန္ဓာ ကိုယ်ကို ထိခိုက်မှုအကျိုးဆက်ကတော်တော်လေးများပါတယ်။ဘေဘီလေးတွေကိုကျ အချိုအများကြီးမစားနဲ့ပြောပြီး ကိုယ်တိုင်ကျစားနေမိသေးတဲ့ လူကြီးတွေကတော့ ဒီဆောင်းပါးလေးဖတ်ကြည့်သင့်ပါတယ်။
သကြားဆိုတာ ဘာလဲ
သကြားဆိုတာက များသောအားဖြင့် အစား အစာတွေ နဲ့သောက်စရာတွေထဲမှာ ပါလေ့ရှိတဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် တစ်မျိုးပါ။ကော်ဖီနဲ့ အခြားသောမြန်မာမုန့်တွေစားတဲ့အခါမှာလည်း သကြားကိုတွဲဖက်ပြီး စားတတ်ကြပါသေးတယ်။ ဟင်းချက်တဲ့အခါ ထည့်သုံးတတ်ကြသလို သစ်သီးဖျော်ရည်တွေထဲကိုလည်း ထည့်ကြပါတယ်။ အချိုပွဲတော်တော်များများမှာလည်း သကြားက မပါမဖြစ် ပါရသေးတယ်။
သကြားကစွဲလမ်းစေတတ်လား
သကြားက စွဲလမ်းစေတတ်တဲ့ သဘောရှိပါတယ်။ အချိုရည်တွေ၊ ဒိုးနတ်စ်လိုမျိုး မုန့်ချိုချိုလေးတွေကို တစ်ခါလောက်စားပြီးရင်နောက်ထပ်စားချင်လာတယ်ဆိုတာက သကြားကြောင့်ဖြစ်လာတဲ့ စွဲလမ်းမှုပါ။
သကြားအများကြီး မစားပါနဲ့လို့ပြောရတဲ့ အကြောင်းအရင်း
သကြားက အချိုဓါတ်ကို ပေးစွမ်းတယ်။ ခန္ဓာ ကိုယ်မှာ အင်အားပြည့်စေဖို့ သကြားဓါတ်ကို လိုအပ်တယ်ဆိုပေမယ့် အများကြီးစားမိရင်တော့ ဆိုးကျိုးက မသေးပါဘူး။
အဝလွန်လာမယ်
သကြားအများကြီးစားမိတဲ့အခါ ခန္ဓာကိုယ်ကမလိုအပ်ဘဲ ဝိတ်တက်လာမှာ အသေအချာပါ။ စားလိုက်တဲ့ အစားအသောက်ချင်းတူတူပဲဆိုရင်တောင်မှ အချိုပါဝင်မှုများနေတဲ့ အစား အသောက်တွေက ဝိတ်တက်တာကို ပိုဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ သကြားများများစားမိလေလေ ကိုယ်တွင်းမျာ ကယ်လ်လိုရီ စုပုံမှုက များလာလေလေပါ။နောက်တစ်ချက်က သကြားက ဆာလောင်မှုကိုဖြစ်စေနိုင်ပါသေးတယ်။ ဒါကြောင့် အချိုများများစားတာက ခန္ဓာကိုယ်ကို ဝလာစေဖို့ တွန်းအားပေးနေတာပါပဲ။
နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေကို တိုးစေမယ်
အချိုများတဲ့ အစားအစာတွေကို စားတာက နှလုံး ရောဂါအပါအဝင် များစွာသောရောဂါတွေကိုဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ သကြားစားသုံးမှုများတာက အဝလွန်စေတာ၊ ခန္ဓာကိုယ် အစိတ်အပိုင်းတွေရောင်ရမ်းတာ၊သွေးတွင်း အဆီဓါတ်များတာ၊သွေးတွင်း သကြားဓါတ်များတာ၊သွေးတိုးတာတွေကိုလည်းဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ အသည်းအဆီဖုံးတာ၊သွေးကြောပိတ်တာကိုဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်
သင့်စိတ်ခံစားမှုကို ပုံမမှန်ဖြစ်စေတယ်
နည်းပါးတဲ့ ပမာဏလောက်ဆိုရင် သကြားဓါတ်ဟာ စိတ်ကိုတက်ကြွစေတဲ့ ဆီရိုတိုနင်ဟော်မုန်းကို မြင့်တက်စေပေမယ့် သိပ်များသွားရင်တော့ စိတ်ဓါတ်ကျခြင်း၊ စိုးရိမ်ပူပန်ခြင်းတို့ကို ဖြစ်စေတတ်ပါတယ်။ သွေးထဲမှာ သကြားဓါတ် အပြောင်းအလဲ ရုတ်တရက်ဖြစ်သွားမယ်ဆိုရင် ဒေါသထွက်တာ၊ စိတ်တိုတာမျိုးတွေ ခံစားရနိုင်ပါတယ်။
အိုမင်းရင့်ရော်စေတယ်
သကြားဓါတ်ဟာ သင့်အရေပြားကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ အရေပြားရှိတဲ့ အမျှင်တွေရဲ့ အစွမ်း သတ္တိကို နည်းစေတဲ့အပြင် ဆဲလ်တွေ အသစ်ပြန်ဖြစ်မှုကို နှေးစေတယ်။ ရလဒ်အနေနဲ့ အရေးအကြောင်းတွေ ပေါ်လာတယ်။ အသက်စာရင် အိုမင်းရင့်ရော်မှုကို ဖြစ်စေပါတယ်။
ကိုယ်ခံအားစနစ်ကို ထိခိုက်စေတယ်
သကြားအားများခြင်းက သင့်ရဲ့ ရောဂါကာကွယ်နိုင်စွမ်းကို လျော့ကျစေတယ်။ သကြားအစားများခြင်းအားဖြင့် ခုခံအားစနစ်ရဲ့ ၄၀ ရာခိုင်နှုန်း လျော့ကျသွားပါတယ်။ ခုခံအားစနစ်အတွက် အရေးကြီးတဲ့ ခန္ဓာ ကိုယ်တွင်း ဗီတာမင် စီ သိုလှောင်ထားမှုကို ဖျက်စီးပစ်ပြီး သွေးဖြူဥတွေရဲ့ ရောဂါကာကွယ်နိုင်စွမ်းကို နည်းစေပါတယ်။ ရောင်ရမ်းမှုများကို အလွယ်တကူ ဖြစ်စေနိုင်ပြီး အင်မတန်မှကို သေးငယ်တဲ့ ရောင်ရမ်းမှုကတစ်ဆင့် များပြားလှတဲ့ ရောဂါတွေ ဆက်ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။
အယ်ဇိုင်းမားရောဂါကို ဖြစ်စေနိုင်တယ်
သုတေသန တွေ့ရှိချက်တွေအရ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ များပြားလှတဲ့ သကြားဓါတ်တွေကြောင့် သတိမေ့တတ်တဲ့ အယ်ဇိုင်းမားရောဂါ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။ ၂၀၁၃ မှာ လုပ်ထားတဲ့ တွေ့ရှိချက်အရ သွေးထဲသကြားဓါတ်များတဲ့ အခြေအနေနဲ့ အာရုံကြောစနစ် ပျက်စီးပြီး အယ်ဇိုင်းမားဖြစ်နိုင်ချေဟာ ဆက်စပ်နေတာကို တွေ့ရပါမယ်။
မှတ်ဉာဏ်ကိုလည်း နည်းစေတယ်
သကြားအလွန်အကျွံစားခြင်းဟာ သင့်ရဲ့ မှတ် ဉာဏ်ကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ မှတ်ဉာဏ်ဖွံ့ဖြိုးမှုအတွက် အရေးကြီးတဲ့၊ ဦးနှောက်မှာ ရှိတဲ့ Hippocampus လို့ ခေါ်တဲ့နေရာဟာ သကြားအစားများတဲ့သူတွေမှာ သေးသွားတတ်တယ်လို့ တွေ့ရှိချက်တစ်ခုကလည်း ဆိုထားပါတယ်။
အာဟာရချို့တဲ့ စေမယ်
သကြားက အာဟာရပါဝင်မှုမရှိပါဘူး။ ခန္ဓာ ကိုယ်မှာ အကျိုးမပြုတဲ့ အဆီတွေတက်စေရုံကလွဲလို့ လိုအပ်တဲ့ အာဟာရကို လုံးဝမဖြည့်ပေးနိုင်တာ အသေအချာပါ။ ဒါကြောင့် အချိုစာတွေပဲစားနေမယ်၊ ထမင်းမစားဘူး၊ အခြားအားဖြစ်စေတဲ့ အစားအစာတွေကို မစားဘူးဆိုရင် ကြာရင် အာဟာရချို့တဲ့လာမှာ အသေအချာပါ။
ဆီးချိုဖြစ်နိုင်ခြေကို တိုးစေမယ်
ကမ္ဘာတလွှားမှာပြီးခဲ့တဲ့နှစ် ၃၀ အတွင်း ဆီးချိုဖြစ်တဲ့ ဦးရေဟာ နှစ်ဆကျော်လောက် တိုးလာခဲ့ပါတယ်။ ဒီလိုဖြစ်ရတဲ့ အကြောင်းရင်းခံကပြောင်းလဲလာတဲ့နေထိုင်စားသောက်မှုအရ အချိုကဲတဲ့အစားအစာတွေကို နှစ်ခြိုက်စွာ စားသုံးလို့ရပါတယ်။ သကြားတာရှည်စွာ စားသုံးမှုက အင်ဆူလင်ထွက်ရှိမှုကို အနှောင့် အယှက်ဖြစ်စေပြီးသွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကို ထိန်း ချုပ်နိုင်စွမ်းကျလာရာကနေတဆင့်သွေးချို ဆီးချို ရောဂါ ဖြစ်လာစေနိုင်ပါတယ်။
ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ တိုးလာစေမယ်
သကြားစားသုံးမှုများတာက ကင်ဆာဖြစ်နိုင် ခြေကို တိုးစေနိုင်ပါတယ်။ သကြားစားသုံးမှုများတာက အစပိုင်းမှာတော့ အဝလွန်တာလောက်စဖြစ်လာမှာပါ။ ဒီကနေတဆင့် အစာရေမျိုကင်ဆာ၊ အဆုတ်ကင်ဆာ၊ အူသိမ်ကင်ဆာတွေဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။
အခြားသောဆိုးကျိုးများ
ဒါတွေအပြင် သကြားစားသုံးမှုများတာက အသည်းအဆီဖုံးတာ၊ ဝက်ခြံဖြစ်တာ၊ အရွယ်မတိုင်ခင်အိုမင်းရင့်ရော်တာ၊ဂေါက်ရောဂါ၊ သွားနဲ့ခံတွင်းရောဂါ၊ ကျောက်ကပ်ရောဂါ နဲ့ သိမြင်မှုစွမ်းရည် ကျဆင်းတာမျိုးတွေခံစားရနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် အချိုအရမ်းကြိုက်တတ်ရင်တောင်ရောဂါတွေကိုဝင်လာနိုင်တဲ့အန္တရာယ်ကို သတိပြုလို့ သကြားစားသုံးမှုကိုလျှော့ပါလို့ အကြံပြုပါရစေ။
