34 w - Translate

ဌက်ပျောကောက်ညှင်းထုပ်ပြုလုပ်နည်း
---------------------------------
ကောက်ညှင်းဆန်ကို ၅နာရီခန့် ရေကြိုစိမ်ထားပေးပါ။
ဌက်ပျောရွက် သို့ ကြံရွက်ကို ရေသေချာဆေးထားပါ။
ဌက်ပျောရွက်ထုပ်ရအဆင်ပြေအောင် အနည်းငယ်ပျော့သွားအောင် မီးအနည်းငယ် ပြထားပေးပါ။
.
မီးကင်ပေးပါလို့ပြောတာနော်။ ပြီးမှ ဌက်ပျောရွက်ကို တစ်ပြင်ညီလုံး ဆီအနည်းငယ်သုတ်လိမ်းထားပေးပါ။
.
ရေစိမ်ထားတဲ့ ကောက်ညှင်းဆန်ထည့် ပဲထည့် သကြား နဲ့ ဆားအနည်းငယ်ထည့်ပြီး နှံသွားအောင်အနည်းငယ်နယ်ပြီး ဌက်ပျောထုပ်ကို နှီးဖြင့်သေချာထုပ်ပါ။ ပြီးမှ ပေါင်းအိုးအလယ်ကန့်ကိုအသုံးပြုပြီး ရေနွေးငွေ့ဖြင့် တစ္နာရီ လေးဆယ့်ငါးမိနစ်ခန့် ကြာအောင် ပေါင်းပေးပါ။ ဌက်ပျောသီးနဲ့ပေါင်းမယ်ဆို ဌက်ပျောသီးကို အလယ်မှ ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ပေါင်းပါ။ အတုံးလိုက်ကြီးဆို ဌက်ပျောထုပ် ထုပ်ရတာအဆင်ပြေမှာမဟုတ်ပါဖူး။ ရရင် သကြား အုန်းသီးဖတ်လေးများဖြင့် တွဲစားလို့ရပါပြီ။

credit photos

ကောက်ညှင်းထုပ်/ပြောင်းဖူးဖက်ထုပ်/
ဟင်းဖက်ထုပ်/မုန့်ဖက်ထုပ် လုပ်နည်းများ.....
ကြိုက်တာသာလက်စွမ်းပြလိုက်တော့ အိမ်ရှင်မတို့အကြိုက်
အကင်စက် အမျိုးမျိုး လက္လီ လက်ကားရောင်းဝယ်ရေး
ဗမာလက်လုပ်မုန့်လေးတွေဆို စားပြီးရင် စားချင်ပါနော်
လုပ်နည်း

(1) ကောက်ညှင်းထုပ်
ကောက်ညှင်းဆန်ကို ၅နာရီခန့် ရေကြိုစိမ်ထားပေးပါ။ ဌက်ပျောရွက် သို့ ကြံရွက်ကို ရေသေချာဆေးထားပါ။ ဌက်ပျောရွက်ထုပ်ရအဆင်ပြေအောင် အနည်းငယ်ပျော့သွားအောင် မီးအနည်းငယ် ပြထားပေးပါ။ မီးကင်ပေးပါလို့ပြောတာနော်။ ပြီးမှ ဌက်ပျောရွက်ကို တစ်ပြင်ညီလုံး ဆီအနည်းငယ်သုတ်လိမ်းထားပေးပါ။ ရေစိမ်ထားတဲ့ ကောက်ညှင်းဆန်ထည့် ပဲထည့် သကြား နဲ့ ဆားအနည်းငယ်ထည့်ပြီး နှံသွားအောင်အနည်းငယ်နယ်ပြီး ဌက်ပျောထုပ်ကို နှီးဖြင့်သေချာထုပ်ပါ။ ပြီးမှ ပေါင်းအိုးအလယ်ကန့်ကိုအသုံးပြုပြီး ရေနွေးငွေ့ဖြင့် တစ္နာရီ လေးဆယ့်ငါးမိနစ်ခန့် ကြာအောင် ပေါင်းပေးပါ။ ဌက်ပျောသီးနဲ့ပေါင်းမယ်ဆို ဌက်ပျောသီးကို အလယ်မှ ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ပေါင်းပါ။ အတုံးလိုက်ကြီးဆို ဌက်ပျောထုပ် ထုပ်ရတာအဆင်ပြေမှာမဟုတ်ပါဖူး။ ရရင် သကြား အုန်းသီးဖတ်လေးများဖြင့် တွဲစားလို့ရပါပြီ။
ပဲကြိုက်ရင်ပဲနဲ့အပေါ်နည်းတူထုပ်ပါ
ဌက်ပျောရွက်အစား ဆလူရွက်သုံးပြီး ဆလူထုပ်လည်းပြုလုပ်နိုင်ပါသည်။ ဆလူထုပ်ဆို ငှက်ပျောသီး နဲ့ ပဲမပါပါ ကောက်ညှင်း ဆား သကြားရောထည့်ပြီးအလွတ်ထုပ်ပါ
Credit photos

(2) ပြောင်းဖူးဖက်ထုပ်
ပြောင်းဖူးဖက်ထုပ်

ပြောင်းဖူးကို ပါးနိုင်သမျှ ပါးပါးလွီး ဇလုံးထဲထည့်ပါ

ဂျုံမှုန့်+ဆား+သကြား+ကောက်ညှင်မှုန့်+ နွားနို့မရတော့ နို့ဆီလေးနည်းနည်းဆမ်း ပြီးအားလုံး ရောသမမွေပါ......

ပြီးရင် ပြောင်းဖူးဖက်လေးတွေ ရေဆေးထားပါ

ကိုယ့်အိမ်ကလူတွေပဲစားကြတာမလို့ ကိုယ်အဆင်ပြေသလိုသာထုပ်ပါ

ပြီးရင်တော့ ဒယ္နီထဲ ထည့်ပေါင်းပါ

အေပ်ာ့/အမာ ကိုယ်အဆင်ပြေသလို စိတ်ကြိုက်ထားပြီး အုန်းသီးလေးဖြူးပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

(3) မုန့်ဖက်ထုပ်
၁. ကောက်ညင်းဆန်မှုန့် (မုန့်နှစ်)
၂. အုန်းသီး၊ပဲ
၃. သကြား
၄. ငှက်ပျောရွက်

ကောက်ညှင်းဆန်ကို ရေဆေးပါ
ပြီးရင် ခြောက်သည်အထိ ရေစစ်ထားပါ။
ရေခြောက်သွားတဲ့အခါ အမှုန့်ဖြစ်အောင်ထောင်းပါ။
ငယ်တုန်းကတော့ မောင်းထောင်းတာပဲ။
အမှုန့်ရတဲ့အခါ နေပြန်လှန်းပါ။
ပြီးလျှင် မုန့်လုပ်ရန် ရေစက်စက်ဖြင့် နှယ်ပါ။
ဖဲ့ယူပြီး လောက်စာလုံး လုံးလို့ရသည်အထိ ညှက်နေအောင်လုပ်ပါ။

ရပြီဆိုလျှင် နောက်တခုက
အုန်းသီးကိုခြစ်ပြီး သကြားနှင့် ဦးစွာနှယ်ထားခဲ့ရမည်။
၄င်းကို နှယ်ထားသည့်မုန့်ထဲ ထည့်ရမည်။
ပဲနှင့်ကြိုက်ရင် ပဲနှင့်သကြား ထန်းလျက် နဲ့လုပ်လည်းရသည်။

ငှက်ပျောရွက်ကား အစိမ်းမလုပ်ရ။
မုန့်လုပ်တော့မည်စိတ်ကူးကတည်းက
မုန့်ထုပ်လောက်သော အရွယ်လောက် ဓားဖြင့်ဖြတ်ပြီး
အနည်းငယ်ညိုးနွမ်းသည်အထိ နေလှန်းထားရမည်။
နေလှန်းရန် အချိန်မရှိလျင် မီးကင်လည်းရသည်။

စောစောက အဆာသွပ်ပြီးသားမုန့်ကို
နေလှန်းပြီးသား ငှက်ပျောရွက်နှင့် ထုပ်ပြီး
ပေါင်းအိုးထဲထည့်ပေါင်းလျှင် မုန့်ဖက်ထုပ်ရပြီ။
Credit : Original Uploader
အရည်အရမ်းကျဲတောက်နေအောင်မဖျော်ရပါဖူး။
(4) ဟင်းထုပ်
ကြက်သားကိုနုပ်နုပ်စင်းပြီး အရသာမှုန့်ဖြင့်နယ်ထားပေးပါ။ ကြက်သွန်မြိတ်ပါးပါးလှီးထားပေးပါ။ အရည်စပ်မယ့် ဇလုံထဲသို့ ဆန်မှုန့် တစ်ထုပ် ရဲ့ တစ်ဝက်တိတိ ဖောက်ထည့်ပါ။ ဆီထမင်းစားနှစ်ဇွန်းထည့်ပါ။ ဆန်မှုန့်နှစ်စဆိုရင် ကောက်ညှင်းမှုန့်တစ်စရောထည့်ပေးပါ။ ကြက်သွန်မြိတ် နှင့် အရသာမှုန့်ထည့်ပါ။ ရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီးဖျော်ပါ။ ပျစ်ထွေးနေအောင်ဖျော်ဖို့လည်းမလိုပါဖူး။ အနေတော်အနေထားရပြီဆို ရေထည့်တာလုံလောက်ပါပြီ။ ပြီးမှ နုပ်နုပ်စင်းထားသောအသားထည့်ပြီး ထပ်မွှေပါ။ ပြီးရင် ဌက်ပျော်ရွက်နဲ့ ဖက်ထုပ် ထုပ်ပေးပါ။ ထမင်းပေါင်းအိုးဖြင့် မိနစ်၅၀ခန့်ပေါင်းပေးပါ။ တွဲဖက်စားသောက်ဖို့ ငရုတ်သီးကြော် ဂျူးမြစ် ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်ပြင်ဆင်ပေးထားပါ။ နှစ်သက်ရာအသား အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
#cooking

image