ဆေးဘဲဥ လုပ်နည်း
ဆေးဘဲဥ (Century Egg)
ပြာ၊ ထုံး၊ ဆား၊ ရေနွေးကြမ်း
အရည်၊ စပါးခွံ နှင့် မြေကြီးတို့ အချိုးကျပေါင်းစပ်ပြီး ၄၅ရက်
ထားခြင်းဖြင့် စားသုံးရန်သင့်သောဆေးဘဲဥကိုရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။
ထိုဆေးဘဲဥကို နှစ်ပေါင်းရာနှင့်ချီထားခြင်းဖြင့် ပို၍ဆေးဖက်ဝင်သော၊ ခန္ဓာကိုယ်ကာင်းမွန်သောဆေးဘဲဥအဖြစ် ရရှိမည်ဖြစ်ပါတယ်။
ဆေးဘဲဥက တရုတ်လူမျိုးများ၏
ရိုးရာအစားအစာများထဲက တစ်ခုဆို
လည်း မမှားပါဘူး။ ဆေးဘဲဥ လတ်ဆတ်မှုရှိ မရှိကို သိရှိလိုလျှင် မိမိ
လက်ချောင်းလေးနှစ်ချောင်းဖြင့်
ဆေးဘဲဥကို ပုတ်ကြည့်သည့်အခါ တုန်ခါမှုရှိပါက လတ်ဆတ်သည် ဟု ပြောလို့ရပါတယ်။ ယခုအခါ
ဆေးဘဲဥများကို ပြာအစား ဘိလပ်မြေ ကိုပြုပြီး ထုတ်လုပ်လာသည့်
သူများလည်း ရှိပါတယ်။ ဆေးဘဲဥကို နှစ်သက်စွာစားသုံးနေသူများအတွက် လွန်စွာအန္တရာယ်ရှိသည်လို့ ဆိုရမှာ
ဖြစ်ပါတယ်။ ရိုးရိုးဆေးဘဲဥနှင့်
ဘိလပ်မြေဖြင့်ပြုလုပ်ထားသော
ဆေးဘဲဥကို ခွဲခြားနိုင်သည့် နည်း
လမ်းမှာ ဆေးဘဲဥအနှစ်၏ အရောင်ပင်ဖြစ်ပါတယ်။ ပုံမှန်ဆေးဘဲဥအနှစ်မှာ လိမ္မော်ရင့်အရောင်ဖြစ်ပြီး နှစ်ချီထားသောဆေးဘဲဥ၏အနှစ်အရောင်မှာ အမဲရောင်ဖြစ်ကာ
ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လည်း ပို၍
ဆေးဖက်ဝင်သော အစားအစာ
တစ်မျိုးလည်းဖြစ်ပါတယ်။ သို့ပေ
မယ့် ယခုခေတ် ဘိလပ်မြေနှင့် ပြုလုပ်သော ဆေးဘဲဥအနှစ်၏အရောင်မှာလည်း အမဲရောင်ဖြစ်နေပါတယ်။ ထိုအခြေနေနှစ်ခုတွင် နှစ်ချီထားသော ဆေးဘဲဥနှင့် ဘိလပ်မြေဖြင့်
ပြုလုပ်သော ဆေးဘဲဥကို ခွဲခြားရန်လည်း အခက်အခဲရှိနေနိုင်ပါတယ်။
ဆေးဘဲဥ၏ ဆေးဖက်ဝင်ပုံ
ဆေးဘဲဥကို စားသုံးခြင်းဖြင့် အဆုတ်ရောဂါ၊ တီဘီရောဂါ၊ ပန်းနာရင်ကြပ် ရောဂါများကို ကာကွယ်နိုင်သလို အသည်းကို အားကောင်းစေပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်မှာလိုအပ်သော ဗီတာမင် အေ၊ ဘီနှင့် ဘီတွဲလ် (B12) ဓာတ်များကိုလည်း ရရှိစေပါသည်။
အလင်းအိမ်အနေဖြင့်လည်း
ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်ပြီး
ဆေးဖက်ဝင်သောဆေးဘဲဥများကို
စားသုံးသူလက်ဝယ်ရောက်ရှိနိုင်ရန်
အတွက် ကြိုးစားလုပ်ဆောင်လျက်ရှိပါတယ်။
ကျန်းမာသောအစားအစာများကို
စားသုံးခြင်းဖြင့် ပျော်ရွှင်သောဘဝများကို ပိုင်ဆိုင်နိုင်ကြပါစေ။